Weight pulling

Är du sugen på börja träna tillsammans med din hund? Hunden brukar kallas för människans bästa vän och nog ligger det sanning i de orden. Många människor vittnar om att de ser sin vovve som en familjemedlem och inte bara som ett husdjur. Om du tillhör den skaran, kan det vara kul att utveckla er relation och lära er något nytt tillsammans. De finns flera olika aktiviteter för er att testa tillsammans och en särskilt spännande variant kallas för weight pulling. Man hör nästan på namnet vad weight pulling innebär. Det handlar kort och gott om att hunden ska dra en vikt bakom sig.

Hundar kan tävla i weight pulling

Weight pulling är omdiskuterat

Weight pulling kan tyckas okonventionellt för den som inte är insatt. Varför ska man låta hunden släpa runt på massor av tunga vikter? Om man tränar och tävlar i denna gren, är det alltid hunden som sätter gränserna, därför ställs det höga krav på att ägaren ska vara lyhörd. Tvärtemot vad vissa tror, är detta en sportgren som många hundar finner ett nöje i och de kan till och med bli friskare av att ägna sig åt denna aktivitet. Vissa hundraser har förmågan att bygga upp väldigt starka muskler och kan få problem med kroppen om de inte tränar, precis på samma sätt som vi människor.

Maten som hunden äter är viktig. Likadant som när en människa ska bli starkare så behöver hunden också få i sig mycket näring. En hund som äter bra mat blir stark och kan klara mer när det kommer till tävlingar. Läs mer om hundfoder på hästochhund.se.

Om man håller igång musklerna på en hund kan den leva mycket längre, i alla fall enligt de som är med och tävlar med sin hund i weight pulling. Generellt sett har hundar lätt för att lära sig kommandon och beteenden om de bara får rätt slags träning från sin ägare. Vissa raser är mer mottagliga än andra, till exempel har fransk bulldog utmärkt sig inom denna sportgren. Om både hjärnan och kroppen blir stimulerade på rätt sätt är det mycket troligt att hunden håller sig pigg och stark längre, eftersom den troligtvis kommer få positiva effekter av att hållas igång.

Träna på rätt sätt

Om man ska träna sin hund i weight pulling, är det viktigt att veta att man aldrig bör träna eller tävla med tvång. Det är inom detta område som de kritiska rösterna har hörts mest när det handlar om denna sportgren, det finns nämligen vissa hundägare som kör hårt med sina hundar utan att tänka på de negativa konsekvenserna. När man ska börja träna är det smart att vända sig till en klubb som ägnar sig åt denna aktivitet. Då kan man få låna den specialdesignade selen som är framtagen för att belasta hundens kropp på exakt rätt sätt. Man bör inte prova med vanligt koppel hemma.

Om du och din hund vill gå med i en klubb som sysslar med weight pulling, kan ni lära er mycket samtidigt som ni får ta del av en helt ny gemenskap. Det finns massor av hundar som tävlar i denna sportgren, och när det är hundens dag på Svenska Mässan så kan man få se både bulldogs och större hundar släpa tunga lass efter sig. Den hund som drar tyngst vikt i förhållande till sin egen kroppsvikt är den som kommer gå segrande ur tävlingen. Banan är nästan fem meter lång och det är inte meningen att hunden ska dra lasset längre än så, även om den verkar vilja det. Weight pulling ska ske på hundens villkor men man tittar även på ert samarbete som par, för att se till att allt går rätt till.

Roligt och stimulerande

Weight pulling är en hundsport som har sina rötter i USA när man började använda hundar som hjälp i jordbruket på platser där hästarna var för stora för att komma fram. Hundar kan bygga upp musklerna och sinnet så pass att de kan dra en vikt som är långt mycket tyngre än vad många kanske hade väntat. Under hunddagarna på Svenska Mässan 2016 drog en sexårig hund hela 869 kilos vikt i en vagnlast fäst i selen hon hade på sig. Hunden själv vägde vid tillfället 13 kilo. När man tränar och tävlar i weight pulling är det viktigt att all aktivitet sker på hundens villkor. Om man gör fel kan hunden skadas.