Hundsporter

Det finns många olika hundsporter och det fina är att det finns något för alla, för allt från den unga hunden till seniorhunden, för den som vill ta det lugnt och tänka till den som gillar fart och action. Att deltaga i och träna olika hundsporter är ett bra sätt att träna och aktivera sin hund, det ger både en bra relation mellan förare och hund, håller hunden i trim och ger möjlighet till ett socialt och trevligt umgänge för alla inblandade. De flesta orter har lokala klubbar som erbjuder både olika kurser och gemensamma träningstillfällen i en för hunden anpassad miljö.

Hundsporter finns för alla

Hundsporter är ett samlingsnamn för flera olika grenar med inriktningar man kan träna och om man vill även tävla. Några exempel är Rallylydnad, Agility, Nosework och Lydnad. Rallylydnad är en mer avslappnad variant av den traditionella och strikta Lydnadstävlingen, i Rallylydnad ska man vara glad, prata med sin hund och göra olika moment på en bana med max 15 skyltar. Varje skylt berättar vad ni ska utföra just där. Det går snabbt och är roligt. Rallylydnad har 4 olika klasser – Nybörjarklass, Fortsättningsklass, Avancerad klass och Mästarklass. Passar de flesta hundar och förare, tempot är lågt, momenten snabba och det är fokus på att det ska vara roligt.

Hundsporter ger glada hundar

Agility är en populär gren fylld av fart och fläkt, här ska hund och förare ta sig igenom en hinderbana på kortast möjliga tid. banan består av både upprättstående hinder och tunnlar, till gungbrädor, slalom och hoppa igenom däck. I Agility tävlar hundarna i olika storleksklasser och det är en sport för den som gillar action och hög fart. Nosework är en relativt ny sport som handlar om att hunden ska använda sitt fantastiska luktsinne och kunna urskilja samt markera vissa inlärda dofter som lagerblad, eukalyptus och lavendel. Nosework är indelat i tre klasser och varje klass har fyra olika moment. Det var bara några av de Hundsporter som finns.

Det finns gott om fördelar

Olika Hundsporter passar olika ekipage, men fördelarna är många oavsett vilken sport man väljer. Hundar har behov av att bli aktiverande och det kommer automatiskt med när man väljer att träna den regelbundet, vissa hundar föredrar att använda sin nos andra föredrar att valla och en tredje gillar kontakt med sin människa. Att vara aktiv med sin hund, gör hunden glad och ger en bra kontakt, en väl aktiverad och tillfredsställd hund är en lugn och nöjd hund som uppskattar sin människa och som kan ta det lugnt hemma i soffan istället för att ställa till med hyss och oreda.

En annan fördel med olika Hundsporter är att hundens fysik tränas och hunden håller sig frisk och sund i kroppen. Precis som människor behöver hunden röra på sig, den behöver få tänka och den behöver något att göra för att inte bli understimulerad, deprimerad eller sjuk. Att regelbundet träna hunden på en för hunden passande nivå ger den möjlighet att hålla sig stark, frisk och sund. Att träna hund ger även en god relation och fin kontakt mellan hund och förare och det är ett bra mål att ha som hundägare.

Kontakt är ett bra mål

Alla Hundsporter har gemensamt att ett ekipage inte kan nå direkt framgång, varken på träning eller tävling, om de inte har en bra kontakt. Att träna regelbundet med bra metoder samt med flera olika mål ger en bra kontakt mellan hund och dennes förare och just samarbete och kontakt är grunden för alla Hundsporter. Oavsett om du väljer någon av de ovanstående grenarna som tagits upp eller några av de andra som finns, kommer att träna någon eller flera av dem hjälpa dig och hunden till en bra vardag med mycket samarbete, kontakt och ni kommer lära känna varandra på alla sätt och vis. Vad kan man mer önska som hundmänniska?