Engelsk bulldogg

Engelsk bulldog är en hundras som är populär över hela världen. År 2012/2013 blev den framröstad till att vara den mest populära hundrasen av de nationella kennelklubbarna. Hunden har ett speciellt utseende med sin tunga och massiva kropp. Skulderpartiet är bredare än bakpartiet som är smalare. Benen är korta och muskulösa och frambenen är något kortare än bakbenen. En engelsk bulldogg har en trubbig och kort nos för att skallbenet är kortare än vad det bör vara. Detta är en följd av att man har avlat på ärftliga defekter. En bulldogg som mår bra ska väga cirka 23-25 kilo och ska utstråla beslutsamhet, mod samt styrka.

Engelsk bulldogg och dess historik

Engelsk bulldogg är en populär hundras.

Engelsk bulldogg är en ras som har anor sedan 1200-talet då det finns dokumentation om dessa hundar att de användes till tjurhetsning och hundslagsmål. Rasen är från England och användes vid slakt under 1800-talet och även vid tjurkamper som senare förbjöds år 1835. Man kallade dem för butcher’s dogs eller bandogs. Dessa hundar påminde om en blandning av en boxer och en mastiff och dagens bulldogg är ett resultat av målinriktad avel från dessa raser. Den första bulldoggen ställdes ut i en hundtävling år 1860 i Birmingham i England. 1873 blev bulldoggen officiellt erkänd som en självständig hundras och det bildades en rasklubb snart därpå.

Hundrasen är idag välkänd att vara en trogen och modig sällskapshund. Engelsk bulldogg är tålmodig och bra att ha i barnfamiljer eftersom den både är tolerant och kommer att vakta familjemedlemmar. Den behöver mycket motion men är ingen hund som går extremt långa sträckor på grund av sin storlek och korta ben. Rasen har också varit förekommande i smuggelverksamhet eftersom det råder stor efterfrågan på bulldoggsvalpar. Jordbruksverket har gått ut med information till alla som är på gång att köpa valpar, med tips och råd vad man ska se upp med. Om man köper en valp som har blivit insmugglad är risken stor att valpen är sjuk.

Engelsk bulldogg och hälsa

Den har ett väldigt speciellt utseende vilket både lockar och avskräcker. Den korta nosen och den rynkiga huden kan ge upphov till problem för hunden. Vissa säger att en engelsk bulldogg snarkar när den sover på grund av den trubbiga nosen. Veterinärer säger att det är vanligt bland hundraser med trubbnosar och andningsbesvär att de har ett trångt svalg och ett långt gomsegel vilket kräver att hunden måste opereras för att må bra. Dessutom har många av dessa hundar även trånga luftrör vilket tyvärr inte går att operera. Ett problem är att en opererad hund inte får delta i några utställningstävlingar.

Hunden har ett brett axelparti vilket kan orsaka problem vid förlossningen. 70 procent av alla tikar som har valpat har haft förlossningsproblem och 66 procent har varit tvungna att förlösas med kejsarsnitt. Genomsnittet för tikar från andra hundraser, när det gäller förlossningsproblem, ligger på 5-16 procent. Både storleken på valpen samt tikens problem med andning kan skapa problem vid valpning. Man tror också att det finns en benägenhet till ett genetiskt problem med värksvaghet hos tikar från engelsk bulldogg, vilket gör det svårare under en förlossning.

Engelsk bulldogg förr och nu

Hundrasen engelsk bulldogg kommer från England och är en populär ras över hela världen. Den har anor från 1200-talet och har använts till slakt, hundslagsmål och tjurkamper fram till 1835. Engelsk bulldogg har framavlats till att vara en sällskapshund som är trogen och modig. Den har fortfarande vaktinstinkter och är en bra familjehund. Hunden har ett speciellt utseende med ett kraftigt axelparti och en trubbig, kort nos som ibland kan ge den problem med andningen. Vissa av bulldoggarna behöver opereras för andningsproblem men det gäller inte alla. För tikar som ska valpa, kan storleken på valparna orsaka att det krävs förlossning genom kejsarsnitt. Problemet med att syresätta sig kan också orsaka problem vid valpning.